Virksomhetsarkitektur

Hvordan koble skystrategien til forretningsmålene med virksomhetsarkitektur

23.8.2023
av
Morten André Knutsen
4 min. lesetid

Idag utvikles store deler av ny teknologi på skyplattformer og eksisterende systemer fases enten ut eller flyttes opp i skyen. Skymigrasjon og modernisering av applikasjoner er derfor noe de aller fleste virksomheter gjennomfører eller må forholde seg til direkte eller indirekte gjennom leverandører. Uansett hvor organisasjonen din er på reisen opp i skyen så vil denne sjekklisten hjelpe deg med å svare på det mest kritiske spørsmålet bedriftsledere møter i forbindelse med modernisering av applikasjonsporteføljen. Er skystrategien vår knyttet til (og faktisk leverer på) forretningsmålene våre?

[Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med Ardoq]


Utviklingen og moderniseringen av applikasjoner og krav går raskt. Skymigrasjon har vært en kritisk del av initiativer for å kutte kostnader de senere årene, men mange virksomheter ser nå til skymigrasjon for å optimalisere strategier rundt “go to market”, kundeopplevelser mm.

Denne sjekklisten for overgang til skyen tar deg gjennom de 5 kritiske elementene for å sikre at skymigrasjonen deres ikke gjennomføres isolert, men er knyttet sammen med forretningsmålene deres.

1. Start med en fremtidsklar tilnærming til applikasjons-porteføljestyring (APM)

Hva er applikasjons-porteføljestyring (APM - Application Portfolio Management)? APM er en systematisk prosess for å engasjere, drive endring og bygge dynamiske, oversiktlige og handlingsrike veikart for IT-porteføljen din som skaleres ved hjelp av virksomhetsarkitektur.

Virksomhetsarkitektur er hjørnesteinen i alle digitale transformasjonsprosjekter. En moden tilnærming til rasjonalisering og styring av applikasjonsporteføljen vil hjelpe deg med å:

  • Få en omfattende oversikt over alle applikasjonene dine og hvem som eier dem
  • Se hvor du kan spare penger, men også hvor du bør investere når du migrerer til skyen
  • Kontrollere virkningen og risikoen mens du rasjonaliserer og moderniserer applikasjonene
  • Vurdere hva som er “sky-klart” (cloud-ready) og kritisk

Mens de fleste bedrifter på skymigrasjonsreisen gjør noe av dette, forstår digitalt fremoverlente organisasjoner at de kritiske faktorene ligger i hvordan deres arbeid kan skaleres og koble seg til resten av virksomheten.

En moderne tilnærming til virksomhetsarkitekturen utnytter automatisering, samarbeid, integrasjon og fleksibilitet. Da bruker du mindre tid på å administrere komplekse data og mer tid på å engasjere deg med interessenter på tvers av organisasjonen, og koble innsikt og veikart til viktige forretningsmål.

Last ned "9 Steg til Application Portfolio Management" og få alle detaljer du trenger for å lykkes med APM.

 

2. Få mennesker og kapabiliteter med i bildet

For å koble din skymigrasjonsreise til resten av virksomheten må vi gå bort fra å se applikasjonsporteføljen som en isolert del av organisasjonen. Vi må forstå hvem og hva hver applikasjon er koblet til.

Derfor er det viktig å få oversikt over hvordan applikasjonene henger sammen med kapabilitetene til organisasjonen. Kapabilitetene er evnene som utgjør organisasjonen. Kapabiliteter deles ofte opp i strategiske kapabiliteter, kjernekapabiliteter, støttekapabiliteter og tekniske kapabiliteter.  Kapabilitetene kan eksempelvis være regnskap, kontrakter, innkjøp, tilbud, innovasjon, sikkerhet, ulike tjenester mm. Hva slags kapabiliteter selskapet har og hvor godt de realiseres er det som differensierer virksomheter fra hverandre.

Modellering av forretningskapabilititeter (Business capability modelling) gjør deg i stand til å:

  • Få kjennskap til alle kapabilitetene (evnene) til organisasjonen din
  • Forstå nivået av modenhet (og differensiering) av organisasjonens kapabiliteter
  • Se hvordan nye kapabiliteter vil bli implementert og hvilke som er i fare i din skystrategi
  • Kjenne til den potensielle kostnaden og kompleksiteten til kapabilitetene når du migrerer til skyen (eller gjennomfører andre transformasjonsprosjekter)

Datadrevet og fleksible verktøy for virksomhetsarkitektur lar deg få denne innsikten raskt og på en måte som er lett å kommunisere på tvers av organisasjonen. Gode verktøy lar deg utnytte eksisterende datakilder slik du kan kartlegge kapabilitetene dine umiddelbart og gjøre dem til automatiserte visualiseringer. Dette vil hjelpe deg med å gjøre det komplekse spagettimonsteret i organisasjonen din om til et handlingsrikt veikart.

Ved å ta utgangspunkt i kapabilitetene dine i skyreisen ser du virksomheten i en forretningskontekst som lar deg flytte komplette kapabiliteter opp i skyen i stedet for å bruke ressurser på å modernisere applikasjoner med potensielt lite påvirkning.


3. Forstå og innhent flere perspektiver på tvers av virksomheten

I en overordnet skystrategi er det viktig å ha en felles tilnærming til arkitekturen din som engasjerer de riktige menneskene til rett tid, på tvers av hele virksomheten.

Gjennom hvert trinn i skymigrasjonsreisen må du kunne:

✅ Sørge for at du har god kvalitet og et fullstending bildet på dataene

✅ Forstå "hvem, hva, hvor og hvordan" i alle applikasjonene dine

✅ Knytte arbeidet til forretningsmål utenfor IT-organisasjonen eller prosjektet

Det er også kritisk å gi god og relevant innsikt i skymigrasjonsprosessen som ivaretar perspektivene til de ulike og viktige interessentene. Dette er nøkkelen til å transformere initiativet fra et isolert prosjekt til å sette det i en sammenheng som hele organisasjonen kan forstå.

For å lykkes med dette er det viktig å ha et godt verktøy for virksomhetsarkitektur, som integrerer kommunikasjon og data-innsamlingen sømløst med interessentene.

Gode arkitekturverktøy som Ardoq gir deg smidige og automatiserte arbeidsflyter som sikrer datakvalitet, slik at du kan ta beslutninger basert på data du kan stole på. Med Ardoq har du også automatiserte og dynamiske visualiseringer som er enkle å bygge inn og dele der dine kolleger allerede er.

Utforsk suksessfaktorene for å lykkes med virksomhetsarkitektur


4. Sammenlign flere mulige scenarier

Nå har du kartlagt IT-porteføljen, personene og mulighetene dine (og potensielt alle prosessene dine), og begynner å måle den virkelige effekten av skymigrasjonen opp mot forretningsmålene til virksomheten.

Men hva med å se på hvordan skymigrasjonen vil påvirke forretningsmålene i fremover?

Hvis de to siste årene har lært bedriftsledere noe, er det at vi ikke kan forutsi fremtiden. Til tross for dette har vi nå bedre verktøy som kan hjelpe oss med å planlegge og forberede oss gjennom datadrevne scenarier enn vi noen gang har hatt før.

Verktøy som Ardoq lar deg raskt lage tenkte scenarier, og sammenligne og simulere virkningen av endringer basert på data. Når du ser på skystrategien din, kan du enkelt lage flere veikart med full analytisk støtte for kostnader, kompleksitet og tid. Dette betyr at du kan ta avgjørelser raskt og planlegge fremover i et landskap som er i stadig endring.


5. Vær klar til å skalere med fleksibilitet og automatisering

Skymigrasjon er en reise og en engangshendelse som er på sjekklisten for modernisering. Håndteringen og utnyttelsen av din sammenkoblede skyinfrastruktur må kunne skaleres og modnes sammen med stadig skiftende forretningsmål.

Dette høres åpenbart ut, men verktøyet og tilnærmingen dere bestemmer dere for å bruke på denne reisen er avgjørende hvor smidig og fremtidsklar organisasjonen din vil være.

Verktøy som lar deg svare på:

🔍 Hvordan kan jeg enkelt legge til flere forretningslag og relasjoner til dette bildet

🔍 Hvordan kan jeg koble til og forstå hvordan migrering til skyen påvirker alt fra prosesser, til mennesker, til strategier og mer?

🔍 Hvordan kan jeg holde dataene mine så relevante og oppdaterte som mulig, raskt og trygt, i en organisasjon og bransje som stadig er i endring?

🔍 Hvordan kan jeg enkelt integrere data-, verktøy- og kommunikasjonsplattformene vi allerede har?

🔍 Hvordan kan vi bruke mindre tid på å administrere data og mer tid på å planlegge og forberede flere fremtidige scenarier?

Dette er spørsmålene andre digitalt fremoverlente virksomheter stiller nå som de har startet på sin skymigrasjonsreise.

Nøkkelpunkter for migrasjon til skyen

🔑 Legg grunnlaget og vær klar til å skalere: Med en fremtidsrettet tilnærming til APM

🔑 Forstå nøyaktig hva og hvem hver applikasjon er koblet til: Ved å koble mennesker og kapabiliteter

🔑 Knytt målene sammen med resten av virksomheten: Bruk engasjement-fokuserte verktøy for virksomhetsarkitektur (Enterprise Architecture tools)

🔑 Forbered deg på flere potensielle scenarier: Ved å simulere flere scenarier av veikartet deres

🔑 Forbered deg på skalering: Med de mest fleksible og fremtidsrettede arkitektur-løsningene tilgjengelig.

Ta kontakt med Axaz for en samtale om hvordan vi kan hjelpe din virksomhet.
Hold deg oppdatert på nye artikler
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Morten André Knutsen

Morten er co-founder og virksomhetsarkitekt i Axaz. Morten jobber med å gjøre selskap datadrevet blant annet gjennom god virksomhetsarkitektur. Morten har 6 års erfaring innenfor finans, teknologi og strategi fra PwC. Han er genuint opptatt av å hjelpe selskap med å bli datadrevet og slå konkurrentene gjennom å levere markedsledende IT-tjenester.

Meld deg på nyhetsbrev

Fagartikler, nyheter og annet innhold fra Axaz rett i din innboks, én gang i måneden. Skriv inn mailen under for å melde deg på!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.